See More Interview

Budapest, Hungary, 2015.05.22.

SEE MORE címmel tíz fiatal magyar tervező alkotásainak bemutatásával rendeznek divatkiállítást a Corner Design Storeban. Az aukcióval záródó, június 2-ig megtekinthető tárlattal a szervezők a vakok és gyengén látók helyzetére kívánják felhívni a figyelmet. A projekt menedzserét, Dobos Emesét kérdeztük az ötlet eredetéről, a megvalósításról és a célokról.

A kiállítás témája a vakság és a gyengén látás. Honnan ered az ötlet és kiket vontatok be a programba?
Az ötlet gazdái egy kézfejre, ruhára és fehér botra rögzíthető ultrahang technológián alapuló eszköz, a Nawen megalkotói. Mivel a cég társalapítója Nagy Péter a párom, hamar jött a gondolat, hogy összefűzzük a technológia és a divat világát egy közös projektben. A Nawen okán témaként adta magát a gyengén látás és a vakság, melyen belül a tervezők tágabb értelemben fejthették ki a elképzeléseiket.

Jelenleg fut az Nawen megvalósításhoz szükséges közösségi finanszírozásos kampányát. Mi az, amitől a fejlesztés különleges és hogyan kapcsolódik a kiegészítők világához?
A fejlesztés arra a problémára reflektál, hogy a fehér bot használói elsősorban a talaj közelében lévő tárgyakat tudják érzékelni és ebből fakadóan gyakran szenvednek fejsérüléseket. Nawen a magasabban elhelyezkedő objektumokat is észlelhetővé teszi, mivel rezgések vagy hangjelzések formájában visszajelzést ad használójának. Az eszköz tervezésnél fontos szempont volt, hogy a külső burkolat cserélhető legyen, és így felhasználója személyre tudja azt szabni, a megjelenéséhez tudja igazítani. Ennek köszönhetően nem gyógyászati segédeszközként, hanem trendi kiegészítőként jelenik meg viselőjén.

A bemutatott táskák, ékszerek és egyéb kiegészítők a látókhoz szólnak, miközben forma- és színvilágukba finoman becsempészik a nem látók világát. Hogyan választottátok ki a tervezőket és mennyire volt egyszerű az együttműködés?
A Street Fashion Budapest szerkesztőjeként minden résztvevőt ismerek: Rienne Creations, KOMOD, ENIHORN, Judit Takács, Abonyi Alma, Karman Jewelry, Nemesi Anna, Tapolcai Zsuzsanna, Heizer Noémi, Beango. A munkák alapján a legjobbaknak ítélteket kértem fel az együttműködésre. Az indulás könnyen ment: mindenki nagyon lelkesen és nyitottan fogadta a megkeresést, jónak tartották a témát és a célt, így egyként álltak a projekt mögé. Sokat konzultáltunk a tervezés alatt. Egyesek azonnal moodboardot és komplett koncepciót küldtek, míg mások hosszabban gondolkodtak és menet közben módosítottak azon, hogy mi lesz a végleges tárgyuk.

A speciális téma kapcsán kitől kaphattak segítséget az alkotók?
Elméletileg bátran fordulhattak volna mindkét partnerünkhöz, a Nawen illetve a Láthatatlan kiállítás munkatársaihoz, de jellemzően mindenki belevágott és maga kutatta körbe a területet. A művészek fogékonyak az ilyen jellegű társadalmi témák iránt; Abonyi Almának például már korábban is volt vaksággal és breille írással kapcsolatos munkája.

A kreatív iparágak közül miért épp a divaton keresztül közelítettétek meg a témát?
Egyrészt én főleg a divat világot ismerem, a ruha és kiegészítő tervezőket. Másfelől a divat tömegeket tud megmozgatni. Láttuk, hogy a tervezőknek önmagukban is nagy a követőtábora, azaz sok embert el tudnak értni, ezen kívül pedig az utóbbi időben számos olyan bemutatót szerveztek ahol mozgássérült vagy más nehézséggel élő emberek léptek fel a kifutón. Ilyen például Lindsey Dixon vagy Melanie Gaydos, akivel fantasztikus divatanyagokat készítenek. Mindez azt üzeni, hogy a divat mindenkié.

A kiállítást június 2-án egy árverés zárja. Mit lehet tudni a részletekről?
A kikiáltási ár nagyjából a tervezők anyagköltséget fedi le. Ezt felajánlottuk számukra, hogy segítsük őket, azonban már most többen lemondtak. Az ezen kívül befolyt összeg 50%-a a „Szól a szív…” Alapítványon keresztül a Fővárosi Vakok Általános Iskoláját és Óvodáját támogatja, a másik 50% pedig a Nawen Kft. számára kerül átutalásra, hogy továbbfejleszthessék az ultrahangos tájékozódási segédeszközüket.

Az itt bemutatott munkák a későbbiek folyamán is megvásárolhatóak lesznek?Ezek teljesen egyedi darabok, nem készül belőlük több. Aki a mostani aukció keretében megvásárolja őket az egy egyedi kincsnek lesz a birtokosa.

Helyszín: Corner Design Store, 1094 Budapest, Lónyai utca 14.
Időpont: 2015. május 22. – június 2., 15-19 óra

Szöveg: Mázsi Boglárka - Hellodesign
Fotó: Ajkai Dávid
Modell: Szigeti Mónika
Smink: Magyar Eszter
Stylist: Urbányi Barbi
Haj: Soltész Lili

___

Facebook esemény
Nawen web