A design világnapja 2014

2014. június 27.

Sajtóközlemény

___

Az Ipari Formatervezési Társaságok Nemzetközi Szövetsége (Icsid) megalakulásának 50. évfordulóján, 2007. június 29-én hirdette meg a Design Világnapját (World Industrial Design Day) először, azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a formatervezésre és annak szerepére a mindennapokban. A világnap idei, „Renew ID” témaköréhez kapcsolódóan a Magyar Formatervezési Tanács meghívására Maarten Hendriks holland designer, az Eindhovenben működő, európai hírű Founded By All designer co-working projekt megálmodója és vezetője tart előadást, mely az idén Hollandiát vendégül látó őszi Design Hét Budapest bevezető eseménye is egyben.

___

Maarten Hendriks „co-creation & co-ownership" (Közösségi alkotás és közösségi tulajdon) című előadására 2014. június 27-én délelőtt 10:00-kor kerül sor a Design Terminál első emeleti konferenciatermében (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.). Az előadás angol nyelvű, szinkrontolmácsolás biztosított; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő email címen lehet 2014. június 25-ig: franciska.kollar@designhet.hu

Maarten Hendriks az idei Magyar Formatervezési Díj szakmai zsűrijének nemzetközi tagjaként látogat hazánkba. 2006-ban alapította a kreatív tehetségek számára vállalkozói és növekedési teret biztosító Little Mountaint. Ebből nőtt ki a tavaly létrehozott Founded By All designer co-working projekt, melynek a kreatív ipar, illetve az okatási és kormányzati szféra számos szereplője aktív tagja, támogatója.

A Design Világnapja kapcsán a holland designer és üzletember előadása mellett számos további programra is sor kerül. Az ünnepi programsor június 26-án, csütörtökön 17:00 órakor indul az Iparművészeti Múzeumban Slézia József: Kortárs Magyar Formatervezés 2000–2013 című munkájának bemutatkozásával. Másnap, június 27-én Maarten Hendriks délelőtti előadását követően, 13:00 órakor kerül sor az Iparművészeti Múzeum Földszinti Üvegcsarnokában a Lengyel Red Dots – Díjnyertes lengyel termékek és projektek kiállítása megnyitójára. 15:00-kor a Design Terminál elől indul a Budapest Design Map idei, frissített kiadását bemutató túra (a részvétel regisztrációhoz kötött: franciska.kollar@designhet.hu – a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk és igazoljuk vissza!). Ezt követően, ugyanezen helyszínen, 18:00 órától kerül sor a Lean Startup Circle Meetup: folyamatos fogyasztói mérések adatai alapján kialakított design szemléletet és az ezzel kapcsolatos módszertant bemutató előadásra. A napot a Terminál étteremmel közösen szervezett, 19:00 órakor kezdődő Design Piknik zárja a Design Terminál tetőteraszán, ahol a zenét DJ Silye Dani szolgáltatja. Mindezeken túl, ugyancsak a Design Világnapjához kapcsolódóan, június 26. és 29. között tekinthető meg a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tipográfia diplomakiállítása a Design Terminálban.

A részletes programot lásd alább, illetve az esemény Facebook oldalán!

___

DESIGN HÉT BUDAPEST 2014: ÁTVITT ÉRTELEM

A Design Hét Budapest idén ősszel is a programok széles körével, október 3. és 12. között várja a nagyközönséget. A fesztivál védnöke és főszponzora a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, kiemelt szakmai partnere a Magyar Formatervezési Tanács és a Design Terminál, szervezője a HIPAVILON Magyar Szellemi Tulajdon Ügynökség. 
Az immáron 11. Design Hét Budapest fókuszában a mindennapi életünket egyre inkább átható technológia, az internet, az okos eszközök használatának általános elterjedése és ezeknek a design számos területére gyakorolt hatása áll. Az ÁTVITT ÉRTELEM szlogen jegyében a fesztivál programadó rendezvényei elsősorban a formatervezés és a technológia kapcsolódási pontjait, lehetőségeit, legújabb eredményeit, aktuális kérdéseit mutatják be, esettanulmányokkal, előadásokkal, gondolatébresztő beszélgetésekkel.

2014-ben a Holland Királyság a fesztivál díszvendége. A hazai design szakma legrangosabb díjait (Magyar Formatervezési Díj, Design Management Díj) idén is a fesztivál keretén belül adják át. Újdonság, hogy az itthon és az országhatárokon túl is jól ismert Central European Fashion Days programjaira, köztük, a közép-európai divattervezők egyik legrangosabb megmérettetése, a Gombold újra! pályázat eredményhirdetésére és nagyszabású divatbemutatójára is a Design Hét Budapest nyitóhétvégéjén kerül sor.

___

A DESIGN VILÁGNAPJA BUDAPESTI PROGRAMJAI, 2014

Június 26, 17:00

Könyvbemutató és kerekasztal-beszélgetés Slézia József Kortárs Magyar Formatervezés 2000–2013 című könyve kapcsán 
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Slézia József, Ernyey Gyula, Gáspár Zsuzsa, Vadas József és Simon Károly. 
Helyszín: Iparművészeti Múzeum Könyvtára (1091 Budapest, Üllői út 33–37.), a helyszínen könyvvásárlásra is lehetőség lesz. 
A belépés ingyenes.
Az Iparművészeti Múzeum szervezésében

. . .

Június 27., 10:00
Maarten Hendriks előadása
Helyszín: Design Terminál (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
Az előadás angol nyelvű, szinkrontolmácsolás biztosított; a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció (június 25-ig): franciska.kollar@designhet.hu
A Magyar Formatervezési Tanács szervezésében

. . .

Június 27., 13:00
Lengyel Red Dots – Díjnyertes lengyel termékek és projektek kiállítása
Időszaki kiállítás, látogatható augusztus 29-ig
Helyszín: Iparművészeti Múzeum, Földszinti Üvegcsarnok (1091 Budapest, Üllői út 33–37.)
Az Iparművészeti Múzeum és a Lengyel Intézet közös szervezésében

. . .

Június 27., 15:00
Budapest Design Map bemutató és rövid belvárosi túra
A részvétel regisztrációhoz kötött, a túrán maximum 25 fő vehet részt, a jelentkezéseket a beérkezés sorrendjében fogadjuk és igazoljuk vissza. Regisztráció (június 25-ig): franciska.kollar@designhet.hu
Indulás: a Design Terminál elől (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
A Design Hét Budapest szervezésében

. . .

Június 27., 18:00
Lean Startup Circle Meetup: folyamatos fogyasztói mérések adatai alapján kialakított designszemléletet és az ezzel kapcsolatos módszertant bemutató előadás 
Helyszín: Design Terminál (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
A Design Terminál szervezésében

. . .

Június 27., 19:00
Design Piknik a Terminál étteremmel: piknikfalatkák, könnyű italok, zene (DJ Silye Dani)
Helyszín: Design Terminál, tetőterasz (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
A Design Terminál szervezésében

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) tipográfia diplomakiállítása (A tárlat június 26–29. között várja a látogatókat) 
Helyszín: Design Terminál (1051 Budapest, Erzsébet tér 13.)
A Design Terminál és a MOME közös szervezésében

További információ - Design Világnapja: icsid.org
További információ - Design Hét Budapest: designhet.hu, facebook.com/budapestdesignweek