Red Dot Borzák Márton könyvének

ps_01.jpg

2014. október 3.

___

Borzák Márton a P. S. - Titkok a barguzini csontváz körül című  kiemelkedő munkájával Red Dotot nyert az egyik legnagyobb és legelismertebb design-versenyen a 2014-es Red Dot Awardon, Communication Design kategóriában. A beérkezett 7096 nevezést nemzetközi zsűri több napon keresztül bírálta el. Csak a legjobb munkák kapták meg a design minőségét elismerő díjat. Ebben az évben a zsűri 584 kimagasló kreatív teljesítménynek adományozott díjat.

A könyv 1989. július 17-én egy expedíció során előkerült európai ember csontváza (amelynek jellegzetességei huszonöt ponton megegyeznek Petőfi Sándor testi jegyeivel) körüli történetet dokumentálja. A szerző, Borzák Tibor felsorakoztatja a létező szibériai legendákat, összegyűjti a '48-as hadifogoly-kérdés tényeit és feltárja a barguzini csontváz körüli rejtélyeket. Kommentárok, magyarázatok és illusztrációk jegyzetei UV-festékkel lettek nyomtatva, ami csak UV-fény alatt látható. Az olvasó a könyvhöz mellékelt UV-lámpával keresheti meg és fedheti fel ezeket a titkokat.

Borzák Márton tervezőgrafikus tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, majd a Royal Danish Academy of Fine Arts, School of Design-ban folytatta. Már egyetemi tanulmányai előtt felvételt nyert a Magyar Tervezőgrafikusok és Tipográfusok Társaságába (MATT), ezzel szakmai elismerést vívott ki magának. Szakmai tapsztalatát Budapesten, Koppenhágában és New Yorkban szerezte. Jelenleg Koppenhágában él és dolgozik.

A nyerteseket a hivatalos díjátadó gálán ünneplik 2014. október 24-én Berlinben, a Konzerthaus- ban. Utána az E-Werk szolgál a Designers’ Night helyszíneként, ami egy fantasztikus buli és ahol a győztesek kiállítása, a Design on Stage, debütál.

A Red Dot Design Award a világ egyik legnagyobb design megmérettetése. A mai Design Zentrum Nordrhein Westfalen kezdte el tiszteletét tenni a kiváló design előtt 1954 óta. A Red Dot a minőség zálogaként lett nemzetközileg elismert és Product Design, Design Concept és Communication Design kategóriákban adományozzák.

___

Ide kattintva további képek tekinthetőek meg a könyvről.