Birdwatching Shelter

Nóra Keresztes
2015
Hungary

Facebook
Email

PTE, Architecture, MA Graduation Project

 I chose photo shoot as the topic of my dissertation. It played a key role in the selection of the scene that the area should grant natural habitat for a large amount of birds. This is how I decided on Otto Herman lake and its surroundings. I was considering two functions: a birdwatching construction where the photo shoot would take place and a shelter that would offer physical and spiritual refuge for the photographers.

Because of these two functions the scene itself required that the two buildings should be separated from each other. I placed the birdwatching in the reeds and the shelter a bit above on a walking path in the mountain. I stringed the two buildings on the same axis. The style, the use of material and the structure are all similar to one another.

To create the mass I used a cube as a base that I placed on the walking path as a gate. Next, I put two other cubes there. This would function as the observation point. At this place the works of the photographer would demonstrate the beauty of the landscape and the fauna. The third step was the placement of the two shelters and the establishment of the observation points in the temporary fields. This would offer an opportunity for relaxation for the excursionists coming to this place. I included the mass into a module system and I set the first cube as a base module. Sequencing this cube the construction unit was established. With the pure form I intended to achieve that the building would not be ostentatious. The reason for setting the mass on its feet was to promote a better view and to reduce the loading of the environment.

Supervisor/Consultant: Gábor Veres DLA

___

PTE, Építészmérnök szak, MA diploma projekt

Diplomám témájául a fotózást választottam. A helyszín kiválasztásában fontos szerepet játszott, hogy az adott terület számos madár élőhelyét biztosítsa. Így esett a választásom a Herman Ottó-tó és környékére. Két funkció kialakításában gondolkoztam, egy madármegfigyelőben ahol a fotózás zajlana, valamint egy menedékházban, ami fizikai, lelki menedéket nyújtana a fotósok számára. A két funkció és a helyszín is megkívánta, hogy a két épület külön álljon egymástól, A madár lest a nádasba, a menedékházat feljebb a hegyen egy turistaösvényre helyeztem el. Hasonló a formavilág, anyaghasználat, és a szerkezeti kialakítás is.

Tömegalakításnál egy kockából indultam ki, amit turistaösvényre helyeztem el, kapuként. Második lépésben további két kockát helyeztem el. Itt kapna helyet a kiállítótér. Itt a fotósok munkái mutatják be a táj szépségét és állatvilágát. Harmadik lépésben két menedékház elhelyezése következett, valamint az átmeneti terekben a kilátók kialakítása. Ez az erre járó kirándulók számára egy pihenési pontot biztosít. A tömeget egy modulrendszerbe foglaltam és ehhez a kiinduló kockát vettem alapmodulnak, melynek egymás mellé való sorolásával alakult az épületegyüttes. A lamella függőleges kiosztása szimbolizálja a nád függőleges, természetes struktúráját, így még jobban beleolvad a környezetébe.

Témavezető/konzulens: Veres Gábor DLA

___

Program Partners
Design Workshop
Kreatív Magazin
Gestalten
Skillshare