Community Center Concept

Eszter Jóföldi
2016
Hungary

Email

METU, Interior and Environment Design, MA Graduation Project

My diploma plan places in Budapest III. District. The old shed of Obuda takes places in the intersection of Vorosvari street and Becsi street. There are two buildings on the plot, both of them are no longer in operation. The staff building stands without a roof, the tram depot only has one frontage. The building remains are protected by the Heritage Committee. This is the reason why I kept them.

I have decided to transform the place into a community center. My decision was based on the fact that there are so many panel house in this area. Also there are not enough place for the people to spend their spare time.

The planned community center has lockable, rentable rooms and also areas where anybody can spend their time, talk, read or hold a meeting. A community park is located around the building with playground for children and adults, a vegetable garden which is suitable for education, an outdoor grandstand and many place to sit down and relax.

Supervisor: László Gergely

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

METU, Belsőépítész környezettervező művész szak, MA diploma projekt

A tervezési helyszín Budapest III. kerület Óbuda, a Vörösvári út és a Bécsi út kereszteződésénél található volt Óbudai kocsiszín területe, mely 1907-ben épült. A telken található forgalmi épület lebontását az idők során megkezdték, tetőszerkezete már nem áll. A villamos kocsiszín épületének pedig már csak a Hunor utcai homlokzata áll. Mindkettő épület megmaradt utcafronti homlokzata műemléki védettséget élvez, így ezek megtartása nem volt kérdés.

A választott közösségi ház funkciót a kerület ezen részében nagy számban előforduló panel lakótelep, illetve a számos oktatási intézmény hívta elő. Emellett az olyan jellegű közösségi terek hiányára is felfigyeltem a kerület ezen részén, amelyek a szabadidő eltöltésére lehetőséget adnak bármilyen kötöttség nélkül.

A tervezett közösségi központon belül a zárható, bérelhető termek mellett és az épületet körülvevő parkban célom volt olyan helyek kialakítása, ahol a terület lakossága szabadidejét eltöltheti, beszélgethet, olvashat, megbeszélést tarthat.

Témavezető: Gergely László