'House of Healing' Building Concept

András Botos
2016
Hungary

Website
Email

BME, Architecture, Graduation Project

After looking at the current situation of healthcare architecture, I’ve decided to design a house for cancer patients, which is different: instead of a crowded, dark place without comfort, it should be a welcoming, personal space, full of natural light and places to relax. The building has four functions: A therapy center for the recovering; providing basic chemotherapy in the building so the patients don’t have to visit a hospital for these recurring sessions. The third is to provide a place for a community, since many people get out of touch with their friends and families during the illness. The last main function is to create places for retreating and meditating. The placement of the building uses the inclination of the site to react to the surrounding fabric of buildings. It has two faces: an outer harder shell which protects the users from the nearby noise. The inner transparent facade opens up to the courtyard providing peaceful inner world for relaxing and meditating.


Supervisor: Levente Szabó 
Consultant: Szilvia Strommer

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

BME, Építész szak, diploma projekt

Az jelenlegi egészségügyi épületállomány vizsgálata után úgy döntöttem, hogy egy rákos betegek által használt házat tervezek, amelyik más: olyan terekkel operál, melyek emberközpontúak, világosak és barátságos anyagokat használnak. A ház alapvetően négy különböző, de egymáshoz kapcsolódó funkciója van: terápiás központ (művészeti, mozgási terápiákhoz); a visszatérő kemoterápiás kezeléseknek is helyet biztosít; közösségi funkció –ahol a betegek bármikor beülhetnek, megihatnak egy teát, vagy beszélgethetnek másokkal-, illetve kisebb intimebb, elvonulós terek biztosítása. Az épület telepítése kihasználja a telek lejtősségét és így alkalmazkodik a változó környezethez. Az épületet kétarcúság jellemzi: a külső kemény burok a nagyobb autósforgalom zajától védi meg a használókat, amellett hogy vizuális kapcsolatot biztosít a kert különböző pontjaival. A belső transzparens homlokzat pedig egy intim, belső udvarra nyílik, ahol a betegek védett helyen pihenhetnek és feltöltődhetnek.

Témavezető: Szabó Levente
Konzulens: Strommer Szilvia