Long House

Földes és Társai Architectural Office, 2013, Hungary


English text coming soon.


A Nagy-Kevély sziklás hegycsúcsának tövében meghúzódó falu D-Ny-i lejtőjén található az építési telek. A keskeny, hosszú telekre olyan nyújtott arányú házat terveztünk, amelynek keresztmetszete reflektál a faluban is fellelhető hagyományos parasztházakra. A tömege egyszerű és hagyományos, a belső funkciók viszont egy mai értelmiségi család igényeit elégíti ki.

A Hosszú ház oldalán fedett nyitott előtér jelöli ki a bejárat helyét. Az előtérből nyíló közlekedő, konyha, étkező, nappali térsort egy 17 méter hosszú könyvespolc köti össze. A könyvespolc magába foglal egy kandallót és három ablakot, melyek mélyedései egyben ülőfülkék. A könyvespolc mellett a nappali felé haladva a térrendszer fokozatosan tágul. Először a konyhánál alaprajzi értelemben, majd a nappalihoz érve három lépcsőfokot megyünk lefelé, ami a tér növekedését jelenti. A fedett terasz köztes teret jelent a nappali és a kert között, annak kiterjesztése. A loggiáról kitűnő kilátás nyílik a völgyre és ott a falu házaira.

A projekt a legjobb kortárs magyar építészetért járó Média Építészet Díja 2014 döntőse.

Építészek: Földes László és Sónicz Péter

___

Földes és Társai Építésziroda Kft.
1026 Budapest, Nyúl utca 4.
+36 1 788 9383
Email ›
Web ›