Art School Concept

Zsanett Horváth, 2012, Hungary


English text coming soon.


Széchenyi István Egyetem, Ybl Miklós Építéstudományi Kar, Építészmérnöki BSc

___

A Művészeti iskola egyetemi feladat keretein belül készült, győri helyszínre, a Mátyás térre. Az eredeti téglalap alakú területből, egy ferde vonallal levágva, kialakításra került egy közösségi tér, amely egyaránt az iskola és a tér részévé vált. Az eredetileg „U” alakú épületemet így szándékoztam a Mátyás Király tér felé megnyitni, továbbá így lehetőségem nyílt a legtöbb nyílásomat a térre fordítani. Gyárváros e része nagyon sokszínű, a Mátyás téren található Mátyás templom, ill. a mellette elhelyezkedő két gangos társasház műemlékvédelmi épületté lett nyilvánítva. Míg a területem melletti két épület már 20. századú panel épületek, a Szondi utca végén pedig maximum kétszintes családi házak találhatóak. Mégis feladatomban elsősorban a Mátyás Király tér épületeihez szerettem volna igazodni, mint negyedik térfal. Azonban nem hagyhattam figyelmen kívül a saját területem közvetlen környezetét, így egy lapostetős, 11,5m magas, nagy nyílásokkal megbontott, vakolt épület került megtervezésre. A főbejárat a csonkolt „U” alak, főutca felőli szárában helyezkedik el. A főbejáratnál az általam kijelölt közösségi előtéren át közelíthető meg. Tömegét tekintve a főbejárat mellett, a csonkolt „U” alak középső részében fekszik a belső, kiállító udvar, mely egy penge fallal lett elválasztva a külvilágtól.

___

Email