The Bigfish Seafood Bistro

Minusplus, 2013, Hungary


The Bigfish seafood bistro is located in the downtown of Budapest on the renowned Andrássy Avenue. It occupies the ground floor of a late 19th century building. As the client is a wholesale fishmonger the design aimed to create a restaurant evoking the atmosphere of a fish market at the coast or a warehouse in a port.

 Accordingly, the interior employs modest elements and raw surfaces – creating a technical, slightly industrial look. The coarse surfaces of walls, the white tile covers framed by strong black metal borders, the grey resin floor with traffic paintings, the simplicity of the wooden and metal furniture all strengthen this mood. The electronic installations and the ventilation ducts are apparently mounted, structures and beams are visible. This milieu is complementedby a couple of reused accessories, like the lamps, pulleys and the fans on the ceiling. Old fish chests were recycled by transforming them into huge wine shelves in front of the end walls of the spaces; the newly made elements of the counter mimic the wooden warehouse crates too. This austere warehouse atmosphere is then counterpointed by the ultramarine coloured chairs of the restaurant.

Prizes: Gastro Design 2014, First interior design and communication competition of Turizmus Trend / Vendég & Hotel magazine - 2nd place in interior and furniture design category, f_f_f young architects' generation - one of the competition winners

Designers: Zsolt Alexa, Donát Rabb, Ákos Schreck, Szabina Pap, Ferenc Kis
Graphic design: Minusplus, Carbon Group
Photo: Imre Barnabás
Lovation: Andrássy Avenue 44, Budapest, Hungary


A The Bigfish mind működésben mind megjelenésben egy kikötői halpiac, egy ládákkal teli raktár megelevenítése. A kikötői halvásárhoz hasonlóan, a vendégek a jégágyról választhatják ki, hogy a frissen érkező tengeri halak és herkentyűk közül, mit szeretnének elfogyasztani. Az ételeket a kiválasztott alapanyagokból, a pultban kialakított látványkonyhában készítik el.

A halpiachoz hasonló működésből következik a belsőépítészeti kialakítás is. A belső tér egy kikötői raktárat és halpiacot idéz, ahol az ideérkező a halmokban álló ládák között fogyasztja el a kiválasztott ételeket.

A belső tér kissé ipari hangulatú, amibe beleillik az összes gépészeti és elektromos egység látszó szerelvényezése is. Ezt a képet fokozzák tovább az étterembe bekerülő újrahasznosított ipari csarnoklámpák és szállítódobozokból kialakított polcrendszerek is.

Díjak: Gastro Design Díj 2014, A Turizmus Trend / Vendég & Hotel szaklap első alkalommal meghirdetett belsőépítészeti dizájn és kommunikációs versenye – 2. helyezett vendéglátóipari berendezés és  belsőépítészet kategóriában, f_f_f "fiatalok feketén-fehéren" 2013 pályázaton díjazott

Tervezők: Alexa Zsolt, Rabb Donát, Schreck Ákos, Pap Szabina, Kis Ferenc
Grafika: Minusplus, Carbon Group
Fotó: Imre Barnabás
Helyszín: Andrássy út 44, Budapest, Magyarország

 

___

Facebook 
Email ›
Web ›