Zengő Mountain Lookout Tower Concept

Viktória Nyerges
2016
Hungary

Email

PTE, Architecture, MA Graduation Project

The main aspect of the design concept was to create a natural, asthetic building that serves as a social tourist point as well as an amazing viewpoint, shelter for the visitors where they can enjoy nature and rest at the same time. The wonderful venue deserves a tourist center which is worthy of the environment, built up from organic materials and fits to the nature’s structure with its unique design. It could take the place of the current concrete tower and with its organic wooden structure it would not only funcion better but could give a more beautiful view architecturally.

In order to keep the uniqueness of nature the building was designed to reflect the abstract shape and form of the trees while a spiral staircase leads up to the rooftop inside the body of the building. The viewpoint is located at the intersection of the 3 main paths that leads to the top of the hill. The visitors can find themselves in a reception square where the organic wooden builiding looms towards the sky.

As we get on top of the steep hill in level height we can walk out to a promenade betweet the trees where we can enjoy a beautiful panoramic view of Pécs. We can get on top of the viewpoint by using a caracole located inside the block of the building. On the foliage level a shelter provides a resting place for the visitors.
We can use the dynamic path on the roof to walk and look around. The 3 basic units of the building look toward the local settlements of: Pécsvárad, Hosszúhetény and Püspökszentlászló. We can find a human sundial at the most sunny part of the building where visitors guess the current time from their own shadows.

The floor plan of the viewpoint has a symbolic content. The plan view of the building represents the Paeonia officinalis subsp. Banatica plant which is a native of this area only.

Consultant: dr. habil Donát Rétfalvi DLA

This project is brought to you by NOTESS - the new design notebook by Hellodesign.
Sign up for updates and special offers.

___

Ezt a projektet a Hellodesign új design notesze, a NOTESS hozta el számodra.
Iratkozz fel a friss információkért és a speciális ajánlatokért.

PTE, Építőművész szak, MA diploma projekt

A tervezési koncepció legfőbb szempontja egy természetközeli esztétikus kilátó, egy olyan közösségi turistapont a Zengő csúcsán, ahol az ide látogatók élvezhetik a csodálatos látványt, menedéket, megpihenésre alkalmas helyet biztosít számukra. Ez a gyönyörű helyszín megérdemel egy olyan turisztikai pontot, mely méltó a környezetéhez és szolid naturális anyaghasználatával és formavilágával beleillik a természet stuktúrájába.

A környezetétől idegen jelenlegi betontorony szerepét egy organikus faszerkezetű épület venné át, mely hálásabban töltené be a funkcióját s építészetileg szebb látványt ad. A terület védelme érdekében és a naturális környezet sajátossága miatt az épület formavilága a fák absztrakt rajzolataként alakul s tetejére az épület törzsében felvezető spirál lépcsőn vezet az út.

A hegycsúcsra vezető 3 ösvény metszéspontjában található a kilátó. Az ide látogatók egy kis fogadó térre érkeznek ahol égbetörően magaslik az organikus fa épület. Egyfajta kaput képez az ösvényeknek és dinamikus tömege koronaként magaslik a hegycsúcson. Ahogy felérünk a meredek dűlőn a kilátóhoz, szintmagasságban egy kinyúló részen ki tudunk sétálni a fák között a hegyből és Pécs irányában kinyílik előttünk a táj panorámája. A kilátó tetejére az egyik tömb törzsében csigalépcsőn jutunk fel. Lombkorona szinten egy menedékhely alvási lehetőséget biztosít az ide látogatók számára.
A tetőn egy dinamikus ösvényen tudunk sétálva nézelődni. Az épület 3 egysége a közeli települések felé tekint - Pécsvárad, Hosszúhetény és Püspökszentlászló irányába.

Az idő megjelenik a kilátón. Legbenapozottabb részén egy olyan analemmatikus napóra van kialakítva, ahol az ember a saját árnyékából tud következtetni a napszakra. Az időre kíváncsi ember rááll a dátumvonal megfelelő pontjára és a saját árnyéka fogja megmutatni neki azt.

A kilátó alaprajzi elrendezése szimbolikus tartalommal rendelkezik. Felülnézeti képe az épületnek a csak itt élő és őshonos bánáti bazsarózsa sziluettje.

Konzulens: dr. habil Rétfalvi Donát DLA